Πώς ο Θεμιστοκλής έμαθε περσικά.

Σήμερα να λέω να γράψω για κάτι που δεν το είχα ξανακούσει ,που δεν μας το έμαθαν στο σχολείο για το ένδοξο αρχαίο παρελθόν μας. 
Ο ιθύνων νους,ο εγκέφαλος ,ο ενορχηστρωτής,ο μάστορας της νίκης της ναυμαχίας της Σαλαμίνας του αθηναϊκού στόλου κατά των Περσών τελικά πήγε με τους Πέρσες,'μήδισε' ,έμαθε την περσική γλώσσα και τους υπηρέτησε για το υπόλοιπο της ζωής του.

Λέγεται ότι ο Θεμιστολής μετά τη νίκη στη Σαλαμίνα έγινε μεγάλος αλαζόνας αποκτώντας όλο και περισσότερους εχθρούς.

Το ποτήρι ξεχείλισε όταν έφτασε στο σημείο να στήσει άγαλμα του εαυτού του. Οπότε οι Αθηναίοι τον εξοστράκισαν στο Άργος. 

Η μάχη της Σαλαμίνας.
Οι Σπαρτιάτες τότε βρήκαν την ευκαιρία να απαλλαγούν απ' τον Θεμιστοκλή κατηγορώντας τον για δολοπλοκίες κατά του Παυσανία. 

Ο Θεμιστοκλής κατέφυγε στη Μακεδονία όπου του έδωσε άσυλο ο Αλέξανδρος ο Α' και ακολούθως πέρασε στη Μικρασία που ήταν υπό περσική κατοχή. 

Ο Θεμιστοκλής συναντά τον Αρταξέρξη.
Εκεί ζήτησε και πέτυχε ακρόαση απ' τον Πέρση βασιλιά τον Αρταξέρξη, τον γιο του Ξέρξη που υπέστη την καταστροφή στη Σαλαμίνα,προσφέροντας την υποταγή του και τις υπηρεσίες του σ' αυτόν. 

Ο Αρταξέρξης ήταν εκστασιασμένος που ένας τόσο επικίνδυνος και επιφανής εχθρός του πρόσφερε την υποταγή του.

Ο Θεμιστοκλής ζήτησε και πήρε ένα χρόνο χάρη προκειμένου να μάθει την περσική γλώσσα και τα έθιμα. 

Μετά από ένα χρόνο οι δυο τους ξανασυνταθήκαν και ο Αρταξέρξης ενθουσιάστηκε τόσο απ' την πρόοδο του Θεμιστοκλή που τον διόρισε κυβερνήτη της περιοχής της Μαγνησίας στην Ιωνία με δικαίωμα να λαμβάνει ετήσιο φόρο και από άλλες δύο πόλεις την Λάμψακο και την Μύο.

Ο Θεμιστοκλής συχνά πρόσφερε τις συμβουλές του στον Πέρση βασιλιά στις διαπραγματεύσεις του με τους Έλληνες.

Πέθανε από φυσικά αίτια στην ηλικία των 65 ετών στη Μαγνησία. 

Κατά μία άλλη εκδοχή αυτοκτόνησε πίνοντας αίμα ταύρου όταν ο Αρταξέρξης του ζήτησε να πολεμήσει τους Αθηναίους.

Ο Θεμιστοκλής από τη μία δεν κρατούσε κακία στους Αθηναίους παρά τον εξοστρακισμό του και από την άλλη δεν ήθελε να προδώσει τον Πέρση βασιλιά οπότε προτίμησε να θέσει τέρμα στη ζωή με έναν τίμιο θάνατο.

Όταν ο Αρταξέρξης το έμαθε θαύμασε ακόμα περισσότερο τον Θεμιστοκλή.

Τα προνόμια του Θεμιστοκλή στη Μαγνησία πέρασαν και στους απογόνους του. Ο Πλούταρχος αναφέρει τον 1ο αιώνα μ.Χ. ότι συνάντησε στην Αθήνα έναν απόγονο του Θεμιστοκλή που λάμβανε ακόμα εισοδήματα απ' τη Μικρασία, εξακόσια χρόνια μετά τον θάνατο του Θεμιστοκλή.

Μετά τον θάνατό του τα κόκκαλα του Θεμιστοκλή μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και ετάφησαν κρυφά καθώς απαγορευόταν εκεί η ταφή προδοτών.

Ο Θεμιστοκλής αποκαταστάθηκε στην Αθήνα μεταθανάτια. 



Αν σου άρεσε η ανάρτηση ,κάνε μας ένα ψυχικό. Προώθησέ την με τα κουμπιά παρακάτω.
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive