Ημερίδα αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας από το Σπίτι της Ευρώπης

γλώσσες


Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Γλωσσολογία Νοτιοανατολικής Μεσογείου», διοργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας, την Πέμπτη, 26/02/2015, στις 20:15 στον Πολυχώρο Throne of Helios.
Ομιλήτριες θα είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, Ελένη Καραντζόλα, με θέμα: «Γλωσσικές πολιτικές της ΕΕ για τις μητρικές-επίσημες γλώσσες», και η Ελένη Σκούρτου, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα «Η καθημερινότητα της μητρικής γλώσσας / των μητρικών γλωσσών: το παράδειγμα της Ρόδου».
Η Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας καθιερώθηκε να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου, έπειτα από σχετική απόφαση της UNESCO το 1999. Σκοπός της Διεθνούς Ημέρας Μητρικής Γλώσσας είναι η προώθηση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της γλωσσολογικής και πολιτισμικής ποικιλομορφίας και της πολυγλωσσικότητας.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του πολυχώρου THRONE OF HELIOS.
Λίγα λόγια για τις ομιλήτριες:
Ελένη Καραντζόλα
H Ελένη Καραντζόλα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια γλωσσολογίας (ιστορία ελληνικής γλώσσας). Σπούδασε φιλολογία και γλωσσολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές κοινωνιολογίας της επικοινωνίας στο Universite Paris VII και επιστημών του λόγου στην Εcoles des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με τριετή υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση.
Τα ερευνητικά και συγγραφικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη δημώδη ελληνική της εποχής της τουρκοκρατίας και βενετοκρατίας (16ος-17ος αι.), τις θεωρίες γλωσσικής επαφής και γλωσσικής αλλαγής, τα συστήματα γραφής, καθώς και τη γλωσσική πολιτική, με έμφαση στους γραμματισμούς και την εκπαίδευση ενηλίκων / διά βίου μάθηση. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο διδάσκει στο ΠΜΣ «Πολιτικές, οικονομικές και διεθνείς σχέσεις στη Μεσόγειο» του ΤΜΣ.
Eργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (1996-2001), σε θέματα ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και γλωσσικής πολιτικής.
Στο ΤΜΣ είναι συντονίστρια της επιτροπής προγράμματος σπουδών, ακαδημαϊκή υπεύθυνη της υπηρεσίας ηλεκτρονικής μάθησης WebCT Vista και των Open Courses του Τμήματος, υπεύθυνη Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών/τριών της Κατεύθυνσης Γλωσσολογίας. Ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του Τμήματος τη διετία 2010-2012, ενώ από το 2008 είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας ΝΑ Μεσογείου, το οποίο υποστηρίζει ερευνητικές και διδακτικές ανάγκες της Κατεύθυνσης Γλωσσολογίας. Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου έχει συστήσει «Δίκτυο Γραμματισμού» και ομάδα μελέτης της πρώιμης νεοελληνικής.
Έχει διατελέσει επιστημονική συνεργάτις της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων, του Δικτύου Σχολικής Καινοτομίας, του Institute of Education της Unesco, ενώ είναι μέλος του International Research Network for Learning and Multiliteracies. Τον Ιούλιο του 2012 ορίστηκε Γενική Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης του ΥΠΑΙΘΠΑ, θέση στην οποία παρέμεινε έως τον Ιούλιο του 2013.
Ελένη Σκούρτου
Η Ελένη Σκούρτου είναι Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Διδάσκει και ερευνά στις γνωστικές περιοχές: γλωσσική & πολιτισμική πολυμορφία στο σχολείο, διγλωσσία, προφορικότητα και γραπτός λόγος, γραμματισμός & πολυγραμματισμοί, δημιουργία νοήματος σε πολυγλωσσικά περιβάλλοντα.
Έχει ασχοληθεί επί μακρόν με την εκπαίδευση δίγλωσσων μαθητών (μαθητές μετανάστες, παιδιά από πολιτισμικά μικτές οικογένειες, παιδιά από κοινωνικά/πολιτισμικά διαφορετικές ομάδες) στο ελληνικό σχολείο. Τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκε σε ζητήματα σχολικής εκπαίδευσης παιδιών Ρομά σε νησιά του Β. & Ν. Αιγαίου (Μυτιλήνη, Χίος, Ρόδος, Κως).
Αυτόνομα ή σε συνεργασία, η Ελένη Σκούρτου έχει δημοσιεύσει επιστημονικά κείμενα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει συντάξει εμπειρογνωμοσύνες για το Υπουργείο Παιδείας και για το Υπουργείο Εσωτερικών (μέσω του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής / ΙΜΕΠΟ), ενώ το 2011 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg το βιβλίο της «Η Διγλωσσία στο Σχολείο».
Η Ελένη Σκούρτου συνεργάζεται συστηματικά με πολλά ελληνικά πανεπιστήμια καθώς και με πανεπιστήμια του εξωτερικού στη Γερμανία, στην Κύπρο, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr

www.lingetscript.com

Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive