ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΕΚΦΡΆΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΡΟΜΑΧΟΙ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Ο Μ.Σ. Προμάχων ''ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ'' και Ο Μ.Σ. Γαρεφείου "Κώστας Γαρέφης"διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα:
ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ (Εντόπικα, Ποντιακά, Βλάχικα, Αρβανίτικα )
με ομιλητές: τον συγγραφέα κ. Δημήτριο Ευαγγελίδη
και
τον συντονιστή του «Κοινού των Μακεδόνων» κ. Δημήτριο Γιουματζίδη
στις 27 Απριλίου ημέρα Σαββάτο
στην αίθουσα του δημοτικού σχολείου των Προμάχων.
Ώρα έναρξης ομιλίας 19:30.
Δημήτρης Ευαγγελίδης |
Ο Δημήτρης Ευαγγελίδηςκατάγεται από την Έδεσσα. Σπούδασε Φυσικές Επιστήμες (Βιολογία-Γεωλογία) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πήρε το πτυχίο του το 1971 και στην διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πατρών παρακολούθησε Εξελικτική και Πολιτιστική Ανθρωπολογία (Εθνολογία) κοντά στον επισκέπτη (1972-73) Καθηγητή Dr. R. Bernard του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Washington των ΗΠΑ.
Από την περίοδο εκείνη συνέχισε να ασχολείται συστηματικά (παράλληλα με την κύρια επαγγελματική του δραστηριότητα), με την Εθνολογία, την Προϊστορική Αρχαιολογία και την Ιστορικο-Συγκριτική Γλωσσολογία. Προϊόν αυτής της ενασχόλησης υπήρξαν τα βιβλία του:
· «Εθνικισμός και Γλώσσα» (Αθήνα 1986, 1995)
· «Η Καταγωγή των Αριοευρωπαίων» (Αθήνα 1988)
· «Λεξικό των Αρχαίων Ελληνικών και περι-Ελλαδικών φύλων» (Θεσσαλονίκη 2002, 2005)
· «Λεξικό των Λαών του Αρχαίου Κόσμου» (Θεσσαλονίκη 2006)
· «Μη-συμβατικές θεωρίες»: Οι κερδοσκόποι του “ελληνισμού” και ο φενακισμός των αφελών» (Θεσσαλονίκη 2007)
· «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Χθες και Σήμερα» (Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης – Σάκης Τότλης, Έδεσσα 2008, Έκδοση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας, που επανεκδόθηκε το 2009 από τις Εκδόσεις «ΜέΤΡΟ»)
· “Macedonia- Evidence” New York, USA 2011 (Συλλογικό έργο)
· «Μακεδονικά» (Έδεσσα, 2011)
· «Αρχαία Μακεδονία – Εθνολογία, Αρχαιολογία, Ιστορία» (Αθήνα, 2012), καθώς και οι πολυάριθμες μελέτες και άρθρα του σε εφημερίδες και περιοδικά, γύρω από τα παραπάνω θέματα, από τις οποίες ξεχωρίζει η εργασία του για το γλωσσικό ιδίωμα περιοχών της Μακεδονίας, που περιλήφθηκε στα «Μακεδονικά».
Σύντομα πρόκειται να εκδοθεί και η σημαντική εθνολογική μελέτη του: «Συμβολή στο ζήτημα της εθνογένεσης του Αλβανικού λαού».
Αυτήν την περίοδο ασχολείται με την συγγραφή του βιβλίου: «“Η Έδεσσα της Μακεδονίας” –Ιστορία, Αρχαιολογία, Εθνογραφία, Οικονομία της πόλης και της περιοχής της», την οποία έχει ξεκινήσει πριν από καιρό.
Άλλα βιβλία:
· «Πολιτική ορολογία» (Αθήναι, 1979, Θεσ/νίκη 1980, Αθήνα 1996)
· «Η μηχανή του κατεστημένου» (Αθήνα 1985, 2010)
· «Η λίμνη των κύκνων» (Έδεσσα 2001)
Πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας» (2007-σήμερα).
Τακτικό μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Έδεσσας (ΦΕΚ 461/5-11-2008) μέχρι το 2011.
Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «νέος Ερμής ο Λόγιος» (Αθήνα).
Ο Δ. Γιουματζίδης |
ΚΟΙΝΟ των ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
Στην αρχαιότητα το “Κοινό των Μακεδόνων” ήταν θεσμικό όργανο του Μακεδονικού Βασιλείου, ανάλογο του “Κοινού των Θεσσαλών”, του “Κοινού των Βοιωτών”, της “Εκκλησίας του Δήμου” στην Αθήνα, της Απέλλας του Βασιλείου της Σπάρτης κλπ.
Το σύγχρονο “Κοινό των Μακεδόνων” δημιουργήθηκε στις 11 Ιουλίου 2009 στο Λιτόχωρο της Πιερίας, κατά την διάρκεια του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Οργανώσεων, μετά από πρόταση της Κίνησης Δημοτών Έδεσσας “Ιων Δραγούμης”.
Αποτελείται από συλλόγους Μακεδόνων Ελλήνων στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο. Ως σκοπό έχει την αλληλογνωριμία των συμμετεχόντων συλλόγων και προσώπων, την πραγματοποίηση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων και την διεκδίκηση των δικαίων του Μακεδονικού Ελληνισμού.
Δεν υπάρχει καταστατικό και διοικητική δομή. Η συμμετοχή και συνεργασία βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ο κάθε σύλλογος που συμμετέχει έχει την πλήρη αυτονομία του. Για την επικοινωνία και τον συντονισμό των κοινών δράσεων υπάρχει μόνον μία άτυπη συντονιστική επιτροπή.
Κάθε μας ενέργεια δεν έχει καμία κομματική σκοπιμότητα αλλά θέλουμε την συμπαράσταση όλων των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων ως φορέων της πολιτικής εξουσίας.
Επίσης κάθε μας ενέργεια δεν αποσκοπεί στο προσωπικό οικονομικό όφελος αλλά αντιθέτως συνεισφέρουμε όλοι, όσο μπορεί ο κάθε ένας, για την επίτευξη των κοινών μας σκοπών.
Οι βασικές θέσεις του “ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ” περιλαμβάνονται στην επιστολή που έχει αποσταλεί στον ΟΗΕ, στις 24/1/2011: ΚΟΙΝΟτωνΜΑΚΕΔΟΝΩΝ-Επιστολή προς ΟΗΕ(Ελ ) MACEDONIANS-COMMON-LetterTo UN(En)