Ινδιάνος από τη Βραζιλία |
Η παρακμή της γλωσσικής και πολιτιστικής πολυμορφίας συνδέεται με την απώλεια της βιοποικιλότητας,σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Οι επιστήμονες πίσω από τη
μελέτη δήλωσαν ότι το 70% των γλωσσών του
κόσμου βρέθηκαν σε εστίες μεγάλης
βιοποικιλότητας .Τα δεδομένα
έδειξαν ότι οι περιβαλλοντικά
υποβαθμισμένες περιοχές με την πάροδο
του χρόνου, έχαναν τους πολιτισμούς αλλά και
τις γλώσσες της περιοχής.
Τα αποτελέσματα
της μελέτης δημοσιεύθηκαν στα Πρακτικά
της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών
(PNAS).
"Οι βιολόγοι εκτιμούν ετήσια
απώλεια ειδών γύρω στις 1.000 φορές
περισσότερο από ό, τι τα ιστορικά επίπεδα,ενώ
γλωσσολόγοι προβλέπουν ότι το 50-90% των
γλωσσών του κόσμου θα εξαφανιστεί
μέχρι το τέλος του αιώνα», γράφουν οι
ερευνητές.
Ο επικεφαλής της ομάδας
Larry Gorenflo από το Penn State University, στις ΗΠΑ,
είπε ότι προηγούμενες μελέτες είχαν
εντοπίσει τη γεωγραφική σύνδεση μεταξύ
των δύο, αλλά δεν παρείχαν το επίπεδο
λεπτομέρειας που απαιτείται.Ο Δρ Gorenflo
δήλωσε στο BBC ότι ο περιορισμός στα
δεδομένα ήταν ότι οι γλώσσες
αναφέρονταν μόνο μαζί με τη χώρα
προέλευσης ή απλά υπήρχε μια κουκίδα
στο χάρτη για να αναφέρει τον τόπο που
μιλιέται.
"Αλλά αυτό που δεν φαινόταν ήταν αν η περιοχή εκτείνονταν δύο χιλιόμετρα ή 200 χιλιόμετρα, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε μια πραγματική αίσθηση του μεγέθους της γλώσσας," εξήγησε.
«Χρησιμοποιήσαμε βελτιωμένα γλωσσικά δεδομένα για να πάρουμε μια μια πιο σταθερή εικόνα του πώς συνυπάρχουν οι γλωσσες και η βιοποικιλότητα κάθως και για την γεωγραφική έκταση της γλώσσας". Η μελέτη το πέτυχε αυτό με την εξέταση μικρότερων περιοχών με μεγάλη βιοποικιλότητα, όπως εθνικά πάρκα ή άλλα προστατευόμενα ενδιαιτήματα.
"Όταν το κάναμε αυτό, όχι μόνο πήραμε μια εικόνα της συνύπαρξης αυτής σε περιφερειακή κλίμακα, αλλά και σε πολύ πιο μικρή,λεπτότερη κλίμακα», είπε.
"Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται στο ότι η βιοποικιλότητα εξελίχθηκε ως μέρος και αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής πολυμορφίας και αντίστροφα."
Στο έγγραφό τους, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, από τις 6.900 ή περισσότερες γλώσσες που μιλιούνται στη Γη, πάνω από 4.800 εντοπίστηκαν σε περιοχές που παρουσιάζουν υψηλή βιοποικιλότητα.
Ο Δρ Gorenflo περιέγραψε αυτές τις θέσεις ως «πολύ σημαντικές τοποθεσίες που γίνονται όλο και λιγότερες, αλλά πρόσθεσε ότι τα δεδομένα της μελέτης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να παρέχουμε πιο αποτελεσματική μακροπρόθεσμη ασφάλεια.
"Παρέχεται μια θαυμάσια ευκαιρία για να εναρμονιστούν οι προσπάθειες διατήρησης του περιβάλλοντος αυτές της διάσωσης γλωσσών.Επιστήμονες που λαμβάνουν χρηματοδότηση για τη διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας μπορούν να συνεργαστούν με ανθρώπους που λαμβάνουν χρηματοδότηση για τη γλωσσική ή πολιτιστική διατήρηση», πρότεινε.
"Στο παρελθόν, ήταν πολύ δύσκολο να κάνουν τους βιολόγους να κοιτάξουν τους ανθρώπους."
"Αυτό έχει πραγματικά αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Ένα πράγμα που πολλοί από τους βιολόγους και οικολόγους τώρα βλέπουν από κοινού είναι ότι και οι άνθρωποι αποτελούν μέρος των οικοσυστημάτων αυτών."
No comments:
Post a Comment