Η παλιότερη επιγραφή στο ελληνικό αλφάβητο

Η παλιότερη επιγραφή που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα ,γραμμένη στο ελληνικό αλφάβητο βρίσκεται πάνω σε έναν αμφορέα οίνου από τον Κεραμεικό της Αττικής.Χρονολογείται στο 740 π.Χ.

Οι ζωγραφιές και τα σχέδια στον αμφορέα έχουν και υπογραφή διάσημου για την εποχή καλλιτέχνη γνωστού ως 'ζωγράφου του Διπύλου'.


Το κείμενο του αμφορέα είναι γραμμένο σε μια αρχαϊκή μορφή του ελληνικού αλφαβήτου που ομοιάζει περισσότερο με το αρχικό φοινικικό από ότι τα μεταγενέστερα ελληνικά αλφάβητα και γράφει:

ΗΟΣΝΥΝΟΡΧΕΣΤΟΝΠΑΝΤΟΝΑΤΑΛΟΤΑΤΑΠΑΙΖΕΙΤΟΤΟΔΕΚΛΜΙΝ
και σε μεταγραφή:
ὸς νῦν ὀρχεστôν πάντον ἀταλότατα παίζει,
τô τόδε κλ[.]μιν[...]]]]]
  που θα πει:

όποιος από αυτούς τους χορευτές παίζει πιο λεπτά,
σ'αυτόν αυτό το....

Παρατηρείστε το πρώτο γράμμα του κειμένου,αριστερά,το Η.Έχει την προφορά του πρωτότυπου φοινικικού συμφώνου χεθ (κάτι σαν το αγγλικό h).Βλέπετε ,δεν είχε ακόμη τροποποιηθεί στο φωνήεν ήτα γιατί η προφορά αυτή (h) υπήρχε ακόμη στην τοπική ελληνική διάλεκτο.

Το γράμμα αυτό ,το Η με προφορά  h ,διατηρήθηκε στο κυμαϊκό αλφάβητο (από την Κύμη Ευβοίας) πάνω στο οποίο βασίστηκε το ετρουσκικό και κατόπιν το λατινικό.



θεωρίες συνωμοσίας
Και εδώ να κάνω μια παρένθεση συνωμοσιολογίας και παραγλωσσολογίας.

Αυτή είναι η αρχαιότερη επιγραφή που βρέθηκε στο ελληνικό αλφάβητο μετά την υιοθέτηση του φοινικικού που χρονολογείται περίπου τον 9-8ο αιώνα π.Χ.

Υπάρχουν και οι θεωρίες εκείνες,στα όρια και πέρα από τη φαντασία,που υποστηρίζουν ότι το ελληνικό αλφάβητο είναι πολύ πιο παλιό.Βρέθηκαν ,λένε,γράμματα χαραγμένα πάνω σε όστρακα και βότσαλα.Και μας κυνηγούν γιατί είχαμε λαμπρό πολιτισμό,ζηλεύουν και διάφορα άλλα τέτοια ευτράπελα.

η φάρσα με τα 'πανάρχαια' ελληνικά γράμματα

Στην καλύτερη των περιπτώσεων πρόκειται για τυχαίες χαρακιές και στην χειρότερη στημένη φάρσα όπως αυτή με την ελληνική επιγραφή 6000 ετών.Και όμως αυτή η φάρσα ανακυκλώνεται συνεχώς στο διαδίκτυο και βγάζει νέα κεφάλια,σαν τη Λερναία Ύδρα.

Πώς μπορούμε να μιλάμε για ελληνικό αλφάβητο 6000 ετών,όταν τότε δεν υπήρχαν Έλληνες ,ως φυλή και έθνος;Κάποια στιγμή θα βγεί ,λένε αυτές οι θεωρίες,η πραγματική αλήθεια στην επιφάνεια και θα κλείσουν στόματα...

Εμείς εδώ είμαστε έτοιμοι να το κλείσουμε το στόμα,αρκεί να δοθούν στοιχεία που στέκουν ,όχι δύο τυχαίες χαρακιές πάνω σε μια πέτρα.

Σου άρεσε η ανάρτηση;Στήριξε την προσπάθειά μας με ένα like!
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive