η πολωνική γλώσσα

γένζικ πόλσκι
πόλστσινα
Η πολωνική είναι μια δυτική σλαβική γλώσσα που μιλιέται από περίπου 50 εκατομμύρια άτομα στην Πολωνία,τις γειτονικές χώρες και κοινότητες της διασποράς.Γλωσσολογικά κατατάσσεται στο λεγόμενο λεχιτικό κλάδο των σλαβικών γλωσσών με πιο συγγενικές τα σλοβάκικα,τσέχικα αμέσως μετά τα ουκρανικά,λευκορώσικα και ρώσικα.


Περίπου το 97 τοις εκατό του πληθυσμού της Πολωνίας μιλάει πολωνικά γεγονός που καθιστά τη χώρα μια από τις πιο ομοιογενείς γλωσσολογικά.Σ'αυτό συνέβαλαν οι μετακινήσεις πολωνικών πληθυσμών μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο κυρίως από τη Σοβιετική Ένωση στην δυτική Πολωνία που ήταν κυρίως γερμανόφωνη πριν εκκένωσή της από το γερμανικό πληθυσμό.Η εγκατάσταση αυτή στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων μεικτών διαλέκτων.


διάλεκτοι
Οι τοπικές διαλεκτικές διαφορές αντιστοιχούν λίγο πολύ στις παλιές πολωνικές φατρίες που υπήρχαν στην περιοχή.Έτσι τα πολωνικά βασικά χωρίζονται σε τρεις μεγάλες διαλέκτους τα λεγόμενα μεγάλα πολωνικά,τα μικρά πολωνικά και τα μασοβιανά.

Επιπλέον υπάρχουν και άλλες διάλεκτοι που κατατάσσονται στην πολωνική γλώσσα οι οποίες όμως έχουν διαφορές στην προφορά,τον τονισμό,σε κάποιες λέξεις (γκόραλσκι,ποζνάνσκι) καθώς και άλλες που είναι πιο απομακρυσμένες από την επίσημη γλώσσα και θα μπορούσαν να θεωρηθούν ακόμη και χωριστές γλώσσες (σιλεσιανά,κασουμπιανά).Επίσης υπάρχουν και διάφορες άλλες ντόπιες διάλεκτοι που μιλιούνται από κατά τόπους κοινότητες.

πολωνικό αλφάβητο
Η πολωνική,αν και σλαβική γλώσσα,ιστορικά γράφεται στο λατινικό αλφάβητο,γεγονός που οφείλεται στο ότι η χώρα είναι καθολική και ανήκει στη θρησκευτική σφαίρα επιρροής του Βατικανού.Η πολωνική λατινική ορθογραφία είναι αρκετά προβληματική αφού κάνει χρήση πολλών συμφώνων στη σειρά μέχρι και τέσσερα εκεί που το κυριλλικό μπορεί να αποδόσει το ίδιο με δύο γράμματα.

ακούστε τα πολωνικά στα νέα





επιρροές
Τα πολωνικά κατά τη διάρκεια της ιστορίας τους έχουν επηρρεαστεί από πολλές γλώσσες.Η κυριότερη επιρροή προέρχεται από τα γερμανικά,καθ'όσον στο παρελθόν οι δυτικές και βόρειες περιοχές της χώρας κατοικούνταν από μεγάλους αριθμούς γερμανοφώνων.Επίσης τα λατινικά έχουν επηρρεάσει σε κάποιο βαθμό τη γλώσσα ,τα οποία σημειωτέον ήταν η μοναδική επίσημη της χώρας για μεγάλο χρονικό διάστημα.Στη σύγχρονη εποχή έχουν εισέλθει πολλές διεθνείς λέξεις που αφορούν την τεχνολογία,οικονομία,εμπόριο,κτλ μέσω των αγγλικών.Άλλες επιρροές προέρχονται από τα γαλλικά (εποχή Ναπολέωντα),ιταλικά, τούρκικα από τις επαφές με την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον 17ο αιώνα,τα ρουμάνικα με την εγκατάσταση στην Πολωνία λατινόφωνων βοσκών από τη νότια Ρουμανία (14-17ος αιώνας) και λιγότερο από τα ουκρανικά και ρώσικα.

Τα πολωνικά με τη σειρά τους επηρρέασαν σε αρκετό βαθμό τα ουκρανικά και σε λιγότερο τα γερμανικά.

γραμματική
Η πολωνική είναι μια κλιτή γλώσσα σε υψηλό βαθμό ,αρκετά παρόμοια γραμματικά με τα ρώσικα.Οπότε για όσους γνωρίζουν ρώσικα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία.


ηχητικό δείγμα στην πολωνική



 Język polski lub polszczyzna – język naturalny należący do grupy zachodniosłowiańskich (do których należą również czeski, słowacki, kaszubski, dolnołużycki, górnołużycki i wymarły połabski), stanowiących część rodziny indoeuropejskiej. Ocenia się, że język polski jest językiem ojczystym około 44 milionów ludzi na świecie (w literaturze naukowej można spotkać szacunki od 40 do 48 milionów), mieszkańców Polski oraz tzw. Polonii, czyli Polaków zamieszkałych za granicą.
Share:

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive