η σουμεριακή γλώσσα

Η σουμεριακή είναι η πιο παλιά γραπτή γλώσσα που μας είναι γνωστή μέχρι σήμερα.

Τα πρώτα γραπτά μνημεία της χρονολογούνται στο 3500 π.Χ!Μιλιόταν από το λαό των Σουμερίων στη νότια Μεσοποταμία μέχρι πέριπου το 1800 π.Χ. οπότε αντικαταστάθηκε ως ομιλούμενη γλώσσα,από τα ακκαδικά,μια σημιτική γλώσσα.

Συνέχισε όμως να χρησιμοποιείται σε έγγραφα θρησκευτικής και επιστημονικής φύσεως κυρίως έως τον 1ο αιώνα μ.Χ και ακολούθως εξαφανίστηκε.Για τους επόμενους 18 αιώνες ήταν μια νεκρή και άγνωστη γλώσσα μέχρι την αποκρυπτογράφισή της το 19ο αιώνα.
EME.ĜIR15
'η μητρική γλώσσα'

γραφή
Για τη γραφή της οι Σουμέριοι χρησιμοποιούσαν ένα κομμάτι ξύλου σαν στυλό με το οποίο έγραφαν πάνω σε πηλό.Το αποτύπωμα που άφηνε αυτός ο στυλός έμοιαζε με σφήνα και γι'αυτό το σύστημα αυτό ονομάστηκε σφηνοειδής γραφή.

Η σουμεριακή σφηνοειδής γραφή επηρρέασε όλα τα συστήματα γραφής της περιοχής για τα επόμενα 3000 χρόνια.Άμεσος διάδοχος της σουμεριακής γραφής ήταν η ακκαδική η οποία χρησιμοποίησε εκατοντάδες σουμεριακά σύμβολα.


σουμεριακά και ακκαδικά

Οι Σουμέριοι και οι Ακκάδες είχαν από πολύ νωρίς στενότατες πολιτισμικές σχέσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα επικρατούσε ένα καθεστώς διγλωσσίας στα σουμεριακά και ακκαδικά.

Η αλληλεπίδραση των δύο γλωσσών ήταν σε όλα τα επίπεδα,στο λεξιλόγιο,τη γραμματική,και τη γραφή τέτοια σε μέγεθος ώστε οι επιστήμονες να αρχίσουν να τις κατατάσσουν ως 'γλωσσικό δεσμό'(σπράμπουντ στα γερμανικά).

 Για σύγκριση γλωσσικός δεσμός υπάρχει και ανάμεσα σε όλες τις Βαλκανικές γλώσσες(ελληνικά,αλβανικά,ρουμάνικα,βουλγάρικα κ.α.),οι οποίες παρ'όλο που ανήκουν σε διαφορέτικες γλωσσικές ομάδες,εξαιτίας της μακρόχρονης συνύπαρξής τους στον ίδιο γεωγραφικό χώρο ανέπτυξαν κάποια κοινά χαρακτηριστικά και όλες μαζί ομαδοποιούνται στον βαλκανικό γλωσσικό δεσμό.

σουμεριακή πινακίδα με λίστα ονομάτων θεών

κατάταξη
Από πολύ νωρίς αφ´ότου άρχισε η αποκρυπτογράφισή τους έγινε αντιληπτό ότι τα σουμεριακά δεν ήταν σημιτική γλώσσα.

Πολλά  σύμβολα  στη σουμεριακή σφηνοειδή αποδίδουν συνδυασμό φωνηέντων και συμφώνων,κάτι που δεν ισχύει για τις σημιτικές γραφές οι οποίες σημειώνουν κυρίως σύμφωνα.Δηλαδή η σουμεριακή γραμμική ήταν ένα συλλαβάριο.

Ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό της που αναγνωρίστηκε είναι ότι τα σουμεριακά ήταν συγκολλητική γλώσσα όπως π.χ. τα τουρκικά και τα μογγολικά.

Οι συγγολιτικές γλώσσες σχηματίζουν λέξεις μέχρι και ολόκληρες προτάσεις 'κολλώντας' στη σειρά το ένα μετά το άλλο προθέματα,επιθέματα,ρίζες κ.α. σε μία μόνο λέξη συνήθως.

Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει και πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί για την κατάταξη των σουμεριακών αλλά καμία δεν κατάφερε να τα συνδέσει με κάποια συγκεκριμένη γλώσσα ή  γλωσσική ομάδα.

Η σουμεριακή παρουσιάζει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με αλταϊκές γλώσσες (τουρκικά,μογγολικά),αλλά και με ουραλικές,σημιτικές ακόμη και ινδοευρωπαϊκές.

Σήμερα θεωρείται ότι πρόκειται για μια απομονωμένη γλώσσα (άλλες απομονωμένες είναι τα βασκικά και ετρουσκικά).

Ακόμη πιο περίεργο είναι το γεγονός ότι κάποιες λέξεις που αναφέρονται στα πανάρχαια σουμεριακά κείμενα έχουν τεράστια ομοιότητα με κοινότατες ελληνικές λέξεις η προέλευση των οποίων χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Η σουμεριακή αίγα 'ουζ' στα μυκηναϊκά ελληνικά είναι αίζα,Το ίδιο είναι και στα θρακικά.Στα ρώσικα η γίδα/αίγα είναι κοζά.Επίσης το γάλα στα σουμεριακά είναι γα,ενώ στα εβραϊκά χάλαβ.

Εκπληκτικές οι ομοιότητες αλλά και το γεγονός ότι αναφέρονται σε σουμεριακά κείμενα 2000 χρόνια παλιότερα από τη γραμμική Β' των Μυκηναίων (1800 περίπου π.Χ.)

οι Σουμέριοι
Ήταν ένας από τους πρώτους λαούς που αστικοποιήθηκαν  σε οργανωμένα αστικά κέντρα.

Εγκαταστάθηκε ή ζούσε τουλάχιστον από την 5η χιλιετία π.Χ. στη Νότια Μεσοποταμία,στο σημερινό Ιράκ η ονομασία του οποίου πιθανώς προέρχεται από τη σουμεριακή πόλη Ουρούκ.

Οι σουμεριακές πόλεις-κράτη ήταν από τις πρώτες στον κόσμου που καλλιεργούσαν τη γη όλο το χρόνο,είχαν πολύπλοκα συστήματα άρδευσης και εξειδικευμένο προσωπικό για τη συντήρηση και λειτουργία αυτού του συστήματος.

Η δημιουργία μεγάλων αποθεμάτων τροφίμων εξαιτίας της εξέλιξης αυτής στη γεωργία δημιούργησε πολυπληθείς σουμεριακές πόλεις με μόνιμο πληθυσμό αφού δεν υπήρχε πλέον η ανάγκη να μετακινούνται για να αναζητήσουν αλλού σοδειές και βοσκοτόπια.

Περίπου το 2200 π.Χ οι Σουμέριοι κατακτήθηκαν από τους σημίτες Ακκάδες με τους οποίους ανέπτυξαν πάρα πολύ στενούς δεσμούς και τελικά αφομοιώθηκαν από αυτούς.

σουμεριακό λεξιλόγιο
lugal (λουγκαλ)-βασιλιάς
til (τιλ)-βέλος
emek (εμεκ)-γλώσσα
me (με)-εγώ
ze (ζε)-εσύ
gash (γκασ)-πουλί
denlil2 lugal kurkurra (ντέλιλ λούγκαλ κούρκουρρα)=Βασιλιά όλων των γαίων


Διαβάστε επίσης για την ακκαδική γλώσσα και την ολοκλήρωση του ακκαδικού λεξικού.

Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive