σανσκριτική,η 'εκλεπτισμένη γλώσσα'.

σακσκριτικά


"Η σανσκριτική γλώσσα,όσο παλιά και αν είναι,έχει καταπληκτική δομή,πιο τέλεια από τα ελληνικά,πιο εκφραστική από τα λατινικά και πιο εκλεπτισμένη και από τα δύο,ενώ την ίδια στιγμή η ομοιότητά της  προς τις δύο, τόσο στις ρίζες των ρημάτων όσο και στη γραμματική,είναι τέτοια που δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί σύμπτωση.

Η ομοιότητά τους  είναι τόσο μεγάλη που κανένας φιλόλογος δεν θα μπορούσε να τις εξετάσει χωρίς να θεωρήσει ότι προέρχονται από μια κοινή πηγή.      
                  
 Σερ Άρθουρ Γουίλιαμς,
φιλόλογος του 18ου αιώνα.


γενικά

Τα σανσκριτικά είναι μια κλασσική ινδοαρειανή γλώσσα της μεγάλης ινδοευρωπαϊκής γλωσσικής οικογένειας που το κύρος της στην ινδική χερσόνησο ήταν ανάλογο με αυτό των ελληνικών και λατινικών στην Ευρώπη.

Ο Σερ Άρθουρ Γουίλιαμς ήταν ο πρώτος που παρατήρησε την ομοιότητά τους με τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, δημιουργώντας ουσιαστικά έτσι τον κλάδο της ινδοευρωπαϊκής γλωσσολογίας.


Σήμερα η σανσκριτική θεωρείται σχεδόν νεκρή γλώσσα.Για τη γραφή της χρησιμοποιήθηκαν πολλά αλφάβητα,συμπεριλαμβανομένου και του ντεβανάγκαρι στο οποίο γράφονται μέχρι σήμερα.
σανσκριτικά φωνήεντα στο αλφάβητο ντεβανάγκαρι.
Τα σανσκριτικά άρχισαν να γράφονται
συστηματικά στο ντεβανάγκαρι μετά τον 19ο αιώνα


συγγενικές γλώσσες

Πιο κοντά σ'αυτή βρίσκονται οι ιρανικές γλώσσες της παλιάς Περσίας και η αβεστιανή γλώσσα ενώ μοιράζεται κοινά φωνολογικά χαρακτηριστικά με τις βαλτοσλαβικές γλώσσες καθώς επίσης και με τα ελληνικά.


Κατατάσσεται στις γλώσσες σάτεμ¹,μαζί με τις σλαβικές, βαλτικές κ.α.γλώσσες,ενώ τα ελληνικά,τα λατινικά και άλλες δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες ανήκουν στις γλώσσες κέντουμ.

σχεδόν νεκρή γλώσσα και προσπάθειες αναγέννησης

Τα σανσκριτικά σήμερα θεωρούνται νεκρή γλώσσα,αλλά όχι τόσο νεκρή όσο τα λατινικά και αρχαία ελληνικά αφού σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.
Πολλά παραδοσιακά ιδρύματα στην Ινδία την διδάσκουν την χρησιμοποιούν ως ομιλούμενη γλώσσα.Επιπλέον τα σανσκριτικά είναι η κύρια γλώσσα λειτουργία μεγάλων θρησκειών όπως ο Ινδουϊσμός και ο Βουδισμός,όπου ακούγονται στην απαγγελία βεδικών ύμνων (μάντρας) .

Υπολογίζεται ότι περίπου 12 χιλιάδες άτομα είναι σε θέση να μιλήσουν σανσκριτικά.Στις ινδικές ένοπλες δυνάμεις δημοφιλή είναι τα συνθήματα και αποφθέγματα γραμμένα στα σανσκριτικά.

Πάντως η γλώσσα σύμφωνα με κάποιους έχει προ πολλού σταματήσει να εξελίσεται και γι'αυτό θεωρείται ουσιαστικά νεκρή. 

Σήμερα γίνονται πολλές προσπάθειες να ξαναμιληθεί  η γλώσσα σε καθημερινό επίπεδο όπως αυτές στο χωριό Ματτούρ κοντά στη Σιμόγκα στο Καρνατάκα.

γραμματική


Πρώτη φορά,η σανσκριτική γλώσσα περιγράφτηκε στη γραμματική του Πανίνι τον 4ο αιώνα π.Χ. και η ονομασία της γλώσσας στα σανκριτικά είναι saṃskṛtam ,αρχικά संस्कृता वाक् saṃskṛtā vāk που σημαίνει εκλεπτισμένη γλώσσα. 




Σανσκριτικά από το Κατμαντού,
γραμμένα στη γραφή νεπάλι.

γραφή

Τα σανσκριτικά δεν είχαν μια συγκεκριμένη γραφή,γι'αυτό σε κάθε περίπτωση γράφονταν στο τοπικό αλφάβητο.Από το 19ο αιώνα και μετά άρχισε να χρησιμοποιείται συστηματικά για τη γραφή το αλφάβητο ντεβανάγκαρι


Βασικές σανσκριτικές φράσεις.



σανσκριτικά संस्कृतम् saṁskṛtam  

Χαιρετισμοί
Γειά σου 
नमो नमः, नमस्कारः n
amo namaḥ, namaskāraḥ  

Αντίο 
पुनर्दर्शनाय 
punardarśaāya

Παρακαλώ 
कृपया
kṛpayā  

Ευχαριστώ 
अनुगृहितोऽस्मि (για άντρες)
anugṛhito'smi
अनुगृहितास्मि (για γυναίκες)
anugṛhitāsmi 

Αυτό 
अयमेव
ayameva  

Πόσο;
कियत्
kiyat  

Αγγλικά 
आंग्लभाषा
āṁglabhāṣā  

Ναι 
आम् , एवम्
 ām , evam  

Όχι
 न , नास्ति , नैवम्
na, nāsti, naivam 

 
Share:

No comments:

Post a Comment

Translate from English,Russian into Greek

Translate

Τελευταια γλωσσα που προστεθηκε.

Recently updated posts. Πρόσφατες

Popular Posts

Recent comments

Labels

Blog Archive